Så funkar tävlingarna

 

 

De olympiska seglingarna 2024 avgörs i Frankrikes näst största stad, Marseille, 660 km söder om Paris. OS pågår från 26 juli till 11 augusti 2024 och seglingarna 28 juli till 8 augusti. Den olympiska seglingsarenan i Marseille är Base Nautique du Roucas Blanc som är en multianläggning för olika vattensporter.

 

Översiktlig illustration (klicka för att öppna pdf)

 

Klasser

Man tävlar i tio olika klasser: Windsurfing (iQFOiL) dam & herr, Kite Foil dam & herr, enmansjolle dam (ILCA 6) och herr (ILCA 7), tvåmansjolle mix (470), tvåmans skiff dam (49erFX) och herr (49er) och flerskrov mix (Nacra).

Segling i OS har genomgått stora förändringar sedan de senaste spelen i Tokyo 2020 (spelen avgjordes 2021 på grund av pandemin). Windsurfing och Kite Foil är nya klasser som avgörs i en herrklass och en damklass för båda grenarna. Brädorna i de här klasserna är foilande. 470 har försvunnit som herr- respektive damklass och är nu en mixklass. Finnjollen har tagits bort från det olympiska programmet och kvar är enmansjollen ILCA (som tidigare hette Laser). Den avgörs i en herrklass (ILCA 7) och en damklass (ILCA 6). Nacra är kvar som foilande flerskrovsbåt och seglas, precis som tidigare, av en mixbesättning. Kvar på programmet är också 49er (herrklass) och 49erFX (damklass).

 

Tävlingen

Deltagarna seglar om poäng och vinnaren i varje race får en poäng, tvåan får två, och så vidare. ILCA 6, ILCA 7 och 470 kör tio race. 49er, 49erFX och Nacra kör tolv race. Kite Foil kör 16 race och Windsurfing kör 20 race. I samtliga klasser får varje deltagare räkna bort sitt sämsta race. I Kite Foil och Windsurfing får deltagarna räkna bort tre race. De tio bästa besättningarna i varje klass får segla ett sista race – medaljrace – där man tävlar om dubbla poäng. Minst antal poäng när samtliga race har avgjorts vinner.

De banor som seglas är nästan alltid kryss/läns, det vill säga mot vinden och med vinden. De kallas course race. Ibland kan de banor som 470 och ILCA seglar innehålla en halvvindsträcka. I Kite Foil seglar man alltid ett course race som avslutas med en kort slalombana strax innan målgång. I Windsurfing har man tre olika moment (banor). Det är maraton, slalom och course race.

 

Banornas längd styrs av hur mycket det blåser när racen ska genomföras. Det är alltså tiden som går åt för att avverka banan som bestämmer längden. De lite långsammare båtarna, 470 och ILCA, seglar cirka 45 minuter. De lite snabbare (49er och Nacra) seglar i cirka 30 minuter. Kite seglar i cirka 12 minuter och windsurfing har lite olika tider beroende på vad som seglas. Maraton ska ta cirka en timme, slalom 4 minuter och course race 15 minuter.

 

Extrema väderförhållanden, för mycket eller för lite vind, kan göra att seglingar ställs in.

 

Deltagare

Den stora skillnaden mellan segling i OS och seglingar på världs- och europamästerskap är storleken på startfältet. På de stora mästerskapen är det inte ovanligt med över 100 deltagare i varje klass. På Olympiska spel får där bara finnas en båt per nation på startlinjen, vilket innebär mycket mindre startfält än vad seglarna är vana vid. Totalt kommer cirka 330 seglare att delta i OS 2024. Det är cirka 20 färre än vid OS i Tokyo. I 470 och Nacra deltar 19 nationer. I 49er och Kite deltar 20 damer och 20 herrar i Windsurfing deltar 24 damer och 24 herrar och i enmansjolle (ILCA) deltar 43 nationer för damerna och lika många för herrarna.

 

Swe Sailing team

Sverige har fler klara OS-medaljchanser i segling än på många år. Fyra av besättningarna tillhör den absoluta världseliten och har kapacitet att kämpa om de ädlaste medaljerna.

I 49erFX är Vilma Bobeck/Rebecca Netzler världsmästare från 2023 och VM-silvermedaljörer 2024. Som en av tre nominerades de till World Sailings prestigefulla utmärkelse ”Sailor of the Year 2023”. De knep också en bronspeng på för-OS 2023. Året innan (2022) vann de silvermedalj på både VM och EM.

 

I 470 Mix har Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson seglat tillsammans i två år. Under den tiden har de vunnit EM-guld både 2022 och 2023. De vann även ett guld i sin allra första världscuptävling tillsammans i Hyeres våren 2022. Lägg därtill att Anton seglat 470 i varje OS sedan Beijing 2008 och i Tokyo 2020 blev det en silvermedalj tillsammans med Fredrik Bergström.

 

Josefin Olsson har, precis som Anton Dahlberg, rutin i mängder. Hon gör sitt femte OS i Paris och vid senaste OS i Tokyo vann hon en silvermedalj i Laser Radial (numera ILCA 6).

I Nacra tog Emil Järudd och Hanna Jonsson ett brons på VM 2023 och på för-OS samma år var de åtta. De har seglat tillsammans i drygt två år men gått från klarhet till klarhet tack vare en seriös och målmedveten satsning. Emil deltog i OS i Tokyo senast (tillsammans med Cecilia Jonsson) och slutade då på en 14:e plats.