Emil Järudd och Hanna Jonsson slutar tia på OS

  • 8 aug 2024

image: Emil Järudd och Hanna Jonsson slutar tia på OS

Efter en tyngre inledning på OS-regattan lyckades Emil Järudd och Hanna Johnsson vända trenden med en fin serie i de sista fyra seglingarna i grundserien med placeringarna 1-7-6-9.

Foto/montage: World Sailing

 

Inför medaljfinalen låg Nacrabesättningen på nionde plats totalt. De kunde avancera en placering i totalen och var fokuserade på att göra en bra avslutning på OS. Men ett större vindskift på första kryssen, där de låg på fel sida av banan gjorde det svårt att komma tillbaka. De slutade på en sjätteplats i medaljracet och tappade en placering i totalen och blev OS-tia. 

Det var utmanande förutsättningar på torsdagen inför medaljracet med lätta vindar på 2-3 m/s. 

Emil och Hanna startade längst till höger vid styrbordsmärket tillsammans med den tyska besättningen och slog direkt ut på den högra delen av banan. Frankrike, Nya Zealand, England och Brasilien startade vid den vänstra delen av linjen.  

Tävlingsledningen signalerade tjuvstart och den finska båten vände tillbaka. Efter en stund meddelade domarbåten att även den brittiska besättningen, som låg på bronsplats inför medaljracet att de hade tjuvstartat. De fick då utgå ur seglingen vilket gjorde att de förlorade bronset. 

Det högra spåret såg bra ut initialt för Emil och Hanna med fri vind och ett fritt spår men under senare delen av kryssen vred vinden till vänster vilket gynnade de som låg mer till vänster på banan då det fick kortare väg till märket. I och med vänsterskiftet fick Emil och Hanna en ”tung” väg tillbaka till kryssmärket och rundade sjua. 

Det var svårt för Hanna och Emil att avancera i den lätta vinden men de seglade upp sig något och gick i mål på en sjätteplats.  Frankrike tog en klar ledning vid första kryssrundningen och höll den hela vägen in i mål. Italien tog andraplatsen och Brasilien blev trea.  Därmed säkrade Italien guldet, Argentina bronset och Nya Zealand tog bronsplatsen efter britternas tjuvstart och de slutade fyra utanför medaljerna. 

Medaljracet
1. FRA 
2. ITA 
3. BRA 
6. SWE 
 
Slutresultat

  1. Tita/Banti ITA 31 p 
  2. Majdalani/Bosco ARG 55p 
  3. Wilkinson/Dawson NZ 62 p 

10. Järudd/Jonsson SWE 118 p