OS över för Johanna Hjertberg

  • 1 aug 2024

image: OS över för Johanna Hjertberg

26-åriga Johanna Hjertberg från KSSS avslutade sin OS-debut med en fin sjätteplats men totalt blev hon 20:e av 24 deltagare och det krävdes att vara topp 10 för att ta sig vidare till morgondagens finalseglingar.

Foto: World Sailing

 

-Det har varit en vecka med generellt lite vind och utmanande förhållanden. Jag tar med mig många lärdomar, framgångar, hårt slit och fina minnen. Nu blir det till att smälta allt och ta med de värdefulla lärdomarna framåt, säger Johanna.

Johanna tog beslutet tidigt att satsa på den nya OS-klassen och kom då med i det nystartade Utvecklingslandslaget. Hon valde att sen satsa på heltid, har de senaste åren haft en brant utvecklingskurva och togs i mars i år in i seglingslandslaget SWE Sailing Team i början av 2024. I april fixade hon en nationsplats till Sverige i iQFOiL och i maj fick hon en OS-biljett av Sveriges Olympiska kommitté, uttagen på det så kallade framtidskriteriet.

-På ett sätt kändes detta som vilken tävling som helst samtidigt har det varit publik som hejat och ett större team runtomkring som hjälpt till, så de bitarna har jag verkligen njutit av, avslutar Johanna.

iQFOiL är en foilande vindsurfingbräda och en helt ny klass i OS för damer och herrar och även formatet de seglar är nytt och ganska utmanande. De 24 deltagarna har under fem dagar seglat totalt 20 race. Under de 20 racen har de seglat slalom, banrace och maraton där det sistnämnda räknades som två race. De 10 bästa går till finaldagen med kvartsfinal, semifinal och final.

Engelska Emma Wilson toppade grundomgången och har därmed säkrat en plats i morgondagens final och därmed en medalj. De två efterföljande går till semifinal och de mellan fjärde och tionde plats går till kvartsfinal.

 

Länk till officiella resultat

 

Fler foton (från World Sailing)