Allt du behöver veta inför OS

  • 28 jul 2024

image: Allt du behöver veta inför OS

Den 26 juli invigs sommarens Olympiska Spel i Paris och vi har samlat all viktig information för dig som vill följa de svenska seglarnas jakt på medaljer. Här hittar du information om klasser, schema, deltagare, platser och hur du följer tävlingarna på bästa sätt. 

Här nedan hittar du snabba fakta om:

 

Vilka klasser seglas på sommarens OS?  

Tio olika klasser gör upp om medaljerna:

  • 470 mix
  • Nacra 17 Mix
  • 49er (herr)
  • 49erFX (dam)
  • ILCA 7 (herr)
  • ILCA 6 (dam)
  • iQFOiL vindsurfing (dam & herr)
  • Kiteboard (dam & herr)

Förändringar från förra OS:

Ny klass för OS 2024 är kiteboard, medan tidigare klassen Finnjolle tagits bort. Vindsurfing kördes förra gången på RS:X, och i år finns även nyheten att 470 numera är en mixklass. 

 

 

Seglarna som representerar Sverige:

Åtta seglare (fem team) kommer att tävla för Sverige i varsin klass. Några av dem är på sitt första OS, men de flesta av våra team kommer till start med mycket rutin och goda medaljförhoppningar.

Till sin hjälp har seglarna ett stort team med coacher, experter, fysioterapeut, meteorolog, kock, osv. som är med och skapar bästa möjliga förutsättningar för laget att prestera på topp. 

Följ seglarnas egna konton i sociala medier för att ta del av deras resa och fler uppdateringar under OS. 

Läs mer fakta om varje seglare här. (länk)

 

 

Kalender för tävlingsdagar och medaljrace:

OS i Paris invigs fredag 26 juli och avslutningsceremonin är söndag 11 augusti. Seglingarna pågår från 28 juli till 8 augusti (reservdag 9 aug).

Flera av klasserna pågår parallellt och seglas samtidigt på de fyra olika banorna ute på vattnet (du hittar översiktskartan på banorna längre ner på sidan). 

Minst ett svenskt team seglar varje dag under perioden - så det finns alltid någon att följa!

Vi tipsar om att särskilt hålla utkik när det drar ihop sig till medaljrace 1-2 augusti, och 6-7 augusti. 

 

Poängräkning

För alla båtklasserna räknas poäng på vanligt vis där placeringen i varje race under tävlingsdagarna läggs ihop (ca 10-12 race) och det sämsta resultatet räknas bort. Därefter seglas medaljrace för de som ligger topp 10 sista dagen, där varje resultat räknas dubbelt. Lägsta sammanlagda placeringssiffra vinner. 

I vindsurfingklassen iQFOiL inleds på samma vis med upp till 17 st race för att samla poäng, men sedan avgörs medaljrace på lite annorlunda sätt genom tre omgångar för de som ligger topp 10: kvartsfinal för placering 10-4 där två går vidare, sedan semifinal med placering 3-2 där två går vidare, och slutligen en medaljfinal med endast tre deltagare som direkt gör upp om medaljerna. 

Kiteboardklassen har ytterligare ett eget system för medaljrace där placering 10-3 (ettan och tvåan är direktkvalificerade) istället seglar en egen semifinal-serie där först till tre segrar tar sig till medaljfinal.

Läs mer detaljer om poängberäkning och de olika tävlingsmomenten på: World Sailing website, Paris 2024 scoring (link)

 

 

Kartor över var seglingarna genomförs:

Vi seglar i Marseillebukten i Medelhavet, ca 50 mil söder om Paris. Topografin är utmanande och spelar stor roll för seglarna i vissa vindriktningar då staden omges av höga berg. I svenska laget finns resurspersoner som hjälper teamen med väder- och vindprognoser. 

Detta är tredje gången OS genomförs i Frankrike - första gången var år 1900, sedan 1924 och nu 2024. De föregående gångerna har seglingstävlingarna hållts i Seine och i Engelska kanalen / Atlanten. Marseille valdes på grund av sina goda förutsättningar för segling med bra säsongsvindar från Mistralen.

 

Banorna

I bukten utanför Marseille genomförs de olympiska seglingarna på fyra olika banor, som alla är uppkallade efter lokala områden eller orter. 

 

 

Så följer du OS-seglingarna i TV, streaming och sociala medier:

I Sverige kan du se de officiella sändningarna från OS på Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Europsport samt via streamingtjänsten max (tidigare hbo max).

Även Sveriges Radio kommer att rapportera från tävlingarna. 

Dessutom kan du följa seglingslandslaget i sociala medier och här på vår hemsida där vi kommer publicera uppdateringar dagligen. För att få alla spännande uppdateringar och ännu mer härliga detaljer och inblickar i seglarnas OS-resa tipsar vi om att följa @swesailingteam på instagram eller facebook. 

Länk till @swesailingteam på instagram

Länk till @swesailingteam på facebook

 

_______________________

Tillsammans hejar vi fram våra svenska seglare till framgångar - var med och sprid glädje och engagemang från dig eller din klubb genom att lägga upp bilder eller filmer i sociala medier och tagga dem med: #Paris2024sailing och #seglingslandslaget för att dela med dig. Tagga gärna @swesailingteam så sprider vi glädjen tillsammans.

Nu håller vi tummarna för Sverige!